He Lullo, Nog Gefietst?

He Lullo, Nog Gefietst?

Vijf jaar geleden waren de Nederlandse studenten kampioenschappen al eens in Groningen en nu deed de jubilerende studentenvereniging Tandje Hoger het nog eens dunnetjes over. Uitstekende deelnemersvelden bij de licentiehouders plus een harde wind zorgden ervoor dat het publiek de grote winnaar werd. De enige smet op deze dag was het ontbreken van drie nationale truien.Tandje Hoger had gelukkig wel voor de traditionele zakken drop gezorgd.

Op een NSK gaan sommige dingen net even anders dan bij een normale wedstrijd. De studenten, ook wel lullo's genoemd, laten voor een dag de boeken en biertjes voor wat ze zijn. Er klinkt popmuziek uit de luidsprekers in plaats van de standaardbandjes met Nederlandstalige toppers. In het programmaboekje tref je het Anti Bjame Riis Front '97 aan, het afhalen van rugnummers verloopt flink chaotisch en de microfonist vraagt bij elk interview direct naar de studie. Bovendien wordt er agressief gekoerst.Want studenten-wielrenners zijn traditioneel goede temporijders en, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, meestal niet de slimste wielrenners.

Bezuinigen

Het vier kilometer lange parcours werd. ingewijd door de dames.Achttien licentiehoudsters en vijf dames zonder KNWU-pasje bonden de strijd aan tegen de harde Groningse wind. Met vier Libertas-truien en drie VKS-ladies was het snel duidelijk dat een tweestrijd zou volgen. In de slotfase reden vier rensters weg, waarbij Libertas met janneke Vos en Chantal Beitman een numeriek overwicht had. De andere twee dames, Wendie Kramp (VKS) en Arenda Grimberg (Hartol), hadden elkaar snel begrepen en gunden het roze duo geen ruimte. In de sprint zorgde Grimberg voor de eerste Twentse titel van de dag. Omdat het deelnemersveid te klein was, ontving de negentienjarige studente fysiotherapie in Enschede geen rood-wit-blauwe trui.Als student weet je natuurlijk alles van bezuinigingen op je beurs, dus kan dit er ook wel bij. Bij de heren zonder licentie tref je uiteraard clubrenners aan die eens een jaartje KNWU overslaan, maar ook de categorie ach, laten we het eens proberen is goed vertegenwoordigd. Zo waren Gan, Mapei en zelfs Carrera in Groningen present! Over de winnaar hoefde niet gediscussieerd te worden. Ron van Setten, derdejaars-student toegepaste communicatiewetenschappen in Enschede, reed via een twintig kilometer lange solo naar het goud. Marc Bouman zorgde voor de eerste nationale Dutch Mountains-medaille terwijl Folkert de Haan naar het eerste Tandje Hoger-metaal sprintte. De organisatie werd bijkans gek van vreugde.

Kop en schouders

Het klapstuk van de dag was de rit van de licentiehouders, met daarbij enkele renners uit de topcompetitie. Die staken dan ook met kop en schouders boven de rest uit. De Giants (Ypenburg en Lowik) en Vredesteins (Legtenberg, Nijmeijer en Bouma) reden met zes anderen al snel weg en zorgden voor een zware wedstrijd. Met nog twintig kilometer voor de wielen vond Ypenburg, gekleed in het shirt van zijn studentenclub Klein Verzet, het tijd voor de beslissing.Alleen Lowik, Legtenberg en Nijmeijer konden mee. Omdat het voor Ypenburg de laatste kans was op een titel speelde hij in de laatste ronde alles of niets. Legtenberg reageerde gevat, maar kwam in de graskant terecht en viel stil. Voor ingenieur Ypenburg, afgestudeerd in elektrotechniek in Enschede, was het daarna een koud kunstje om zijn eerste seizoenszege te behalen.Als enige kampioen kreeg hij wel een nationale trui aangeboden.

Misschien kan de KNWU bij gebrek aan truien voor volgend jaar iets regelen met Ritzen.Wat te denken van vijftien, tien en vijf studiepunten voor de eerste drie? Een aardige beloning toch!

Tekst: Tjeerd Roosjen; Foto's: Didier Eldik

Uitslagen:

Heren-licentichouders: 80 km

 1. Renger Ypenburg,
 2. Gerben Lowik,
 3. Joost Legtenberg,
 4. Gerben Nijmeijer,
 5. Krisjan de bruin,
 6. Andries Hoekstra,
 7. Frank van Rocijen,
 8. Allard Epping,
 9. Pim van de Haar,
 10. Jacob Slenema.

Dames-licentiehoudsters: 40 km

 1. Arenda Grimberg,
 2. Jonneke Vos,
 3. Wendie Kramp,
 4. Chantal Beitman,
 5. Marion Borst,
 6. Sissy van Alebeek,
 7. Elke Zijlstra,
 8. Ghita Beltman,
 9. Anouska van der Zee,
 10. Marit Kemp.

Heren niet-licentiehouders:

 1. Ron van Setten,
 2. Marc Bouman,
 3. Folkert de Haan

Dames niet-licentiehouders:

 1. Susanne Noordhoek,
 2. Aakje Boersma,
 3. Mischa Cooien
nsk_ladies.jpg
Rondemister Marcel Nagengast (tweede van links) gaat helemaal uit zijn dak tussen de snelste studentes van Nederland. Winnares Arenda Grimberg denkt er het hare van.
nsk_niet_l.jpg
Bij de niet-licentiehouders waren de shirts in ieder geval professioneel...
nsk_renger.jpg
Wetende dat het zijn laatste kans was op de studententitel zette Renger Ypenburg alles op alles. Zijn opzet slaagde, hij won het rood-wit-blauw.

Onze sponsoren