Nieuws

Verslag openingskoers

Onder het motto beter laat dan nooit, het verslag van de openingskoers, geschreven door Inge!

 

Dinsdag 9 januari was het eindelijk weer zo ver. Het wielerseizoen voor Tandje Hoger werd weer traditioneel ingeluid met de Openingskoers. Tijdens dit spectaculaire rondje wordt voor 1x per jaar spookgereden op Corpus. De fanatiekste leden van TH proberen hier door twee rondjes keihard te fietsen op hun stadsfiets het felbegeerde speciaalbiertje in de Pintelier te winnen.

Het is altijd weer afwachten wie hier aan de start zullen verschijnen, en wie dan ook daadwerkelijk op hun fiets zullen stappen. Felix Kok, grote winnaar van vorig jaar, verscheen niet bij de afgesproken plaats in Stadspark. Even rees de vraag hoe hij dan nu zijn titel wilde prolongeren, maar het bleek dat de beste man al het parcours aan het verkennen was. Er waren ook enkelen die op het spektakel afgekomen waren, maar door gebrekkig materiaal verstek moesten laten gaan. Zo waren Lieke Oost (ook bekend als Lieke 2) en Lex vergeten hun helm mee te nemen. Lex bood overigens wel zijn eigen fiets aan Harmen aan, want hoewel deze toekomstige amateur zich al zeker een jaar op een mountainbike verplaatst scheen dit toch niet de fiets te zijn waarop hij het rondje wilde afleggen. Onze eigen racecommissaris Matthijs besloot niet mee te doen omdat hij vorig jaar zijn fiets heeft kunnen afschrijven. Zelf trof ik dit clubje mensen aan net nadat het startschot gegeven was, nog een DNS voor mezelf dus.

 

Het eerste wat ik meekreeg van de openingskoers was dus pas de tussensprint. Felix kon ik goed herkennen aan de geelrode kleuren van het wielerpakje van 2 jaar terug waarin hij als eerste langs me heen flitste. Op luttele centimeters volgden Harmen en Wichard. Op enige afstand hiervan kwam de eerste vrouw door. Sanne heeft dit jaar eindelijk besloten om te gaan koersen, en nog wel als Eliterenner bij OWC, en traint ongelofelijk veel tegenwoordig. Het verbaasde mij dan ook niks dat ze een enorm gat sloeg met tweede vrouw Amber en derde vrouw Eline, die gemoedelijk naast elkaar fietsten. Als laatste, met een veel te klein verzet zag ik Annick aankomen, die al riep dat ze het helemaal niet meer leuk vond.

 

Nu was het wachten op de finale, er raasden 3 lampjes richting de lijn. 1 leek 2 meter op kop te liggen. Nu is de verlichting op Corpus redelijk afwezig, maar op de felheid van het lampje afgaande leek dit Harmen te zijn. Daar kwamen ze door de bocht, zich opmakend voor de eindsprint. De zweetdruppels vlogen er vanaf maar de eerste die zich uit mocht laten rollen was Felix! Harmen en Wichard kwamen als tweede en derde over de meet. 

 

Eenzaam en alleen kwam Sanne met een eindsprint op de proppen, die minuut voorsprong op de andere vrouwen heeft ze zo nog even wat groter gemaakt. In de minuut die hiertussen zat heeft Lex even zijn koprol over het corpushek geperfectioneerd, dus vervelen hoefden we ons niet. Amber en Eline hadden er niet zoveel zin meer in en besloten samen te proberen tweede vrouw te worden. Helaas mislukte dit doordat Eline net iets eerder klaar was. 

Annick als rode lantaarn eindigde eenzaam en alleen als enige zonder een podiumplaats. 

 

Na een evaluatie met de racecommissaris bleek dat er geen mensen gediskwalificeerd waren, zodat de uitslag als volgt is: 

1. Felix

2. Harmen

3. Wichard

 

Vrouwen

1. Sanne

2. Eline

3. Amber

4. Annick.

 

In een interview met Felix zei de winnaar dat hij hield van een harde koers, en dat dit er zeker een was, maar de beste man heeft gewonnen. Toen ik vroeg of het aan de materiaal keuze lag vond Felix dat het daar nooit aan ligt, 'als je dat denkt ben je gewoon een slechte verliezer', als Harmen wel op zijn mountainbike was gaan fietsen had dit niets uitgemaakt. Het gaat allemaal om aero zijn, volgend jaar staat hij dan ook in snelpak aan de start. Wichard ambieert volgend jaar ook een hogere plek dan de derde en zal ook in snelpak met aeroshell en overschoenen aan de start verschijnen.

 

We gaan t zien jongens, tot volgend jaar.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren