TH Uurrecord


Het TH-uurrecord is geen vaste activiteit, maar ieder TH-lid die een poging wil wagen om het uurrecord te verbeteren mag dat! Geef dit dan aan bij de racecommissaris via race@tandjehoger.com. Die zorgt er voor dat de wielerbaan op Sportpark Corpus Den Hoorn wordt afgehuurd, en alles wat je dan nog hoeft te doen is in een uur zoveel mogelijk kilometers afleggen. Lukt het je het record te verbeteren, dan treedt je toe de échte TH-monumenten. Hieronder een overzicht van de gevestigde records en, niet geheel onbelangrijk, de regelgeving en toegepaste berekeningen.

Klassement TH uurrecord gerekend vanaf 1 september 2009 over een afstand van 1,61 km per ronde
Het TH-uurrecord wordt verreden op de wielerbaan in Corpus Den Hoorn. Vanaf 2009 wordt een kortere ronde-afstand gehanteerd. Dit omdat de wielerbaan iets ingekort is bij de eerste bocht. Op 9 september 2009 waagden Jelte, Josbert en Hanneke een poging om het uurrecord te verbeteren. Jelte en Hanneke slaagden hierin! Onderstaande afstanden zijn dus nu de officiële uurrecords van TH:

Heren
1. Jelte Krol               45.48 km

Dames
1. Hanneke Mulder.   39,43 km


TH uurrecord gerekend over de oude afstand van 1,66 km per ronde, t/m 2005
Er zijn niet veel mensen die een poging hebben gewaagd. Op de dag voor het clubkampioenschap 1999 heeft Maint Berkenbosch een tweede poging gedaan het TH-uurrecord te breken. Dit is hem wederom gelukt! Op 17 Augustus 2004 hebben Eelke ter Steege, Niels Bergman, Kees Dopheide, Rinze ter Steege en Arjan Gort geprobeerd het record van Maint te verbreken. Eelke heeft zijn poging niet kunnen voltooien, maar de rest heeft het uur volgemaakt. Het lukte Arjan om 300 meter verder te rijden dan Maint! Hij mag zich dus de nieuwe houder van het uurrecord noemen. Op 7 september 2005 hebben Wouter Wilken en Janetta een poging gedaan het record te verbeteren. Wouter slaagde er niet in, en kwam tot iets meer dan 38 kilometer. Janetta was de eerste TH-dame die het probeerde, dus werd ze met 31.36 km uurrecordhoudster!

1

Arjan Gort


45.16 km.

2

Maint Berkenbosch


44.86 km.

3

Rinze ter Steege


44.07 km.

4

Evert-Jan Veldkamp


43.78 km.

5

Maint Berkenbosch


43.39 km.

6

Durk Steegenga


43.16 km.

7

Kees Dopheide


41.95 km.

8

Niels Bergman


41.92 km.

9

Wouter Wilken


38.66 km.

10. 

Tjeerd Roosjen


33.90 km.


Dames:

1

. Janetta Woldhekker

  31.36 km.
Uurrecord op de stadsfiets

Naast het uurrecord op de wielrenfiets, is er ook een recordhouder op de stadsfiets! Bedenker van dit lumineuze idee is Johan Rijskamp geweest. Dit is ook meteen de eerste recordhouder! in 2001 reed hij 29,26 kilometer op zijn 22 kg zware stadsfiets. in 2005 heeft Kees het record overgenomen. Hij kwam tot maarliefst 37.15 kilometer! 

1

. Kees Dopheide

  37.15 km

2.

 Johan Rijskamp

  29,26 km.

Regels

Onze 'wiskundige' uit de vereniging en initiator van dit record heeft een aantal regels opgesteld om dit record te mogen breken:

 1. Het uurrecord wordt altijd gereden op de baan van TH in Groningen. De rijrichting is daarbij vrij uit te kiezen. Records gereden op de overdekte baan in Sloten bijvoorbeeld tellen niet mee.

 2. Men dient op de leden/donateurslijst van Tandje Hoger voor te komen.

 3. Er moet minstens 1 persoon als tijdwaarnemer aanwezig zijn die tevens de rondetijden noteert en de coaching verzorgt.

 4. Vermeld datum en aanvangstijd van de recordpoging. Desnoods mag je de weeromstandigheden, de getrapte versnelling, je laatst gehaalde tentamen, etc erbij vermelden. Dit laatste is echter niet verplicht.

 5. De berekening van de afstand: Bij Durk was het puur geluk voor hem dat hij op het uur over de streep kwam. Maint kwam op 59'40" over de streep en had officieel nog een ronde moeten rijden. Als voorbeeld geef ik mijn eigen recordpoging: ik maakte mijn uur vol in de 21ste ronde. Na 20 ronden moest ik nog 1'24" rijden. De laatste ronde reed ik gemiddeld 29.88 km/h. 1'24" met die snelheid levert 0.697 km op, die dus bij het totaal van 20 ronden (33.20 km) konden worden opgeteld (dus 33.897 km). We bepalen bij deze dat je nog een rondje moet rijden als je voor 59'30" over de streep rijdt. Maint voldeed aan deze regel want hij kwam op 59'40" over de streep. Bij 59'24" had hij een ronde extra moeten rijden.

Regels uurrecord stadsfiets

 1. Lid/donateur van TH zijn

 2. Tweede lid/donateur TH is onafhankelijk jurylid: ziet toe op verloop poging en stelt afgelegde afstand vast

 3. De poging wordt gedaan op een stadsfiets: het rijwiel mag geen versnellingen hebben en trapt een verzet van 43 x 19 of iets in die orde

 4. Fiets is in gebruik als normale stadsfiets en is in die hoedanigheid uitgerust met minstens één slot

 5. Aan de start van de poging staat de fiets op slot (alle sloten), de renner staat twee meter achter zijn fiets. Een stadsfiets zet je immers niet neer zonder hem op slot te doen, dan ben je hem gegarandeerd kwijt. Op het startschot 'pang' rent de renner naar zijn fiets, opent het slot, rijdt weg en springt op zijn fiets.

 6. Opzetstuurtje is toegestaan

 7. Er mogen bidonhouders op de fiets geplaatst worden

 8. Andere hulpmiddelen die niet direct bij een stadsfiets horen zijn uit den boze. Dus geen klikpedalen, dunne bandjes en uitgeveilde bagagedragers. Op de fiets aanwezige standers, bagagedragers, fietsbellen of verlichting (huh?) mogen niet verwijderd worden, fietstassen mogen dat wel, al wordt aangeraden dat niet te doen omdat het een verrotte klus is ze er weer goed op te zetten.

Berekening kilometers

Dan nog eens de berekening van het gemiddelde... Vergeet effe de vreselijke 'formules' van Tjeerd die alles ontberen om een formule te zijn, want het is een conversietabel. De formule is:

afstand = 1.61*n + 1.61*((59-min)*60 + 60-sec)/(60*min' + sec') [km]

waarbij:

 • n = het aantal afgelegde rondjes binnen het uur

 • min = het hiervoor benodigde aantal minuten

 • sec = het hiervoor benodigde aantal seconden

 • min' = het aantal minuten gedaan over het laatste rondje

 • sec' = het aantal seconden gedaan over het laatste rondje

 • 1.66 = totale afstand van 1 rondje op de wielerbaan

In woorden betekent dit dat eerst de afgelegde afstand van de volledig afgelegde rondjes wordt berekend en vervolgens het deel afgelegd om het uur vol te maken (d.w.z. resterende tijd gedeeld door tijd laatste rondje en dit maal afstand rondje).

Onze sponsoren