Onze wedstrijdrenners in seizoen 2019

Race-informatie

Kan jij hard fietsen en heb je zin je krachten ook echt te meten met andere wielrenners, dan zijn wedstrijden wat voor jou! We hebben bij Tandje Hoger een grote groep enthousiaste wedstrijdrenners, die gedurende het wedstrijdseizoen bijna elke week door heel Nederland wedstrijden rijdt. Op deze pagina vind je alle benodigde informatie die je nodig hebt als je wedstrijden wilt gaan rijden. Natuurlijk kun je ook altijd de racecommissaris mailen als je vragen hebt: race@tandjehoger.com

race.jpg

In het kort

Bij Tandje Hoger kun je wedstrijden rijden in vier verschillende categorieën

 • Heren Amateurs: Dit is het hoogste niveau binnen Tandje Hoger. Om in deze categorie wedstrijden te rijden heb je een KNWU-amateurlicentie nodig. Boven het Amateur-niveau zit overigens nog het Elite/Belofte-niveau, maar hier heeft Tandje Hoger geen wedstrijdploeg voor. In sommige Elite/Beloftewedstrijden mag je echter ook als amateurrenner starten.

 • Heren Sportklasse: Dit is een niveautje lager dan het amateurniveau. Om in deze categorie wedstrijden te rijden heb je een KNWU-sportklasselicentie nodig. Het komt regelmatig voor dat het sportklasse- en amateurpeloton in wedstrijden samengevoegd worden.

 • Dames Amateurs/sportklasse: Sinds 2018 is er voor vrouwen zowel een amateur als sportklasseniveau, echter is het aanbod van sportklasse zeer beperkt en wordt er dus vooral met een amateurlicentie gekoerst. Bij de amateurdames rijd je regelmatig gecombineerde koersen, ofwel met de juniores, ofwel met de elite. Wees dus niet verrast als je ineens samen met Marianne Vos aan de start staat!

 • Niet-licentiehouders: Er zijn, zowel bij de heren als dames, ook wedstrijden waar je geen KNWU-licentie voor nodig hebt. Bij veel van deze wedstrijden rijd je dan als niet-licentiehouder mee met het sportklassepeloton, zoals bij de ICW noord competitie. Soms zijn er ook wedstrijden waar voor niet-licentiehouders een aparte categorie is, zoals bijvoorbeeld het Nederlands Studentenkampioenschap. Voor veel niet-licentiehouder-wedstrijden heb je overigens wel een KNWU-basislidmaatschap nodig. Deze kost 12 euro en kun je aanvragen via de racecommissaris (race@tandjehoger.com).

Als wedstrijdrenner is het verder belangrijk om het forum goed in de gaten te houden. Hier wordt door renners aangegeven welke wedstrijden ze willen gaan rijden en kun je 'checken' voor vervoer naar de wedstrijd met de TH-bak. Uiteraard wordt er naast het rijden van de wedstrijden zelf ook regelmatig getraind voor deze wedstrijden, zowel in de zomer als de winter. Kijk voor informatie hierover op de pagina's zomertrainingen en wintertrainingen.

Wedstrijdkalenders en inschrijven

Wedstrijdkalenders vind je op verschillende websites:

 • En wedstrijdkalender met alle wedstrijden die onder de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie) vallen kun je vinden op de website van de KNWU. Rechtsbovenin kun je filteren op licentiecategorie. Wil je aan deze wedstrijden deelnemen, dan heb je een KNWU-licentie (bijv. sportklasse of amateur) nodig. Als je die hebt, kun je op de KNWU-site ook inloggen, en je vervolgens op je persoonlijke pagina digitaal inschrijven voor de wedstrijden.

 • De meeste wedstrijden die Tandje Hoger rijdt vinden plaats in het Noorden van het land. Alle KNWU-wedstrijden binnen het Disctrict Noord zijn, naast de bovengenoemde KNWU-site, ook terug te vinden op de website van KNWU Noord. Let hier wel op de 'soort' en de 'categorie', want op deze kalender staan alle soorten wedstrijden (weg, cross, mountainbike) en alle categorieën (sportklasse, amateurs, dames, elite) door elkaar.

 • In het Noorden van het land wordt ook een ICW-competitie gehouden. ICW staat voor Interclubwedstrijd: een wedstrijd die bekend staat als laagdrempelig en waar je met alleen een KNWU basislidmaatschap al aan mee kunt doen. Ook amateurheren (aparte categorie), sportklasserenners (samen met heren niet-licentiehouders) en amateurdames (samen met dames niet-licentiehouders) kunnen aan deze wedstrijden deelnemen. In juni organiseert Tandje Hoger één van de wedstrijden uit de ICW-competitie. De kalender vind je op de website van ICW Noord. De inschrijving vindt doorgaans ter plekke plaats.

 • De wielervereniging uit Sneek, WV Snits, is een vereniging die bijzonder actief is wat betreft het organiseren van wedstrijden. Net als voor de ICW's geldt hier dat er aparte categorieën zijn voor amateurheren, sportklasse/niet-licentiehouders heren en amateurdames/niet-licentiehouders dames. WV Snits organiseert niet alleen koersen, maar ook regelmatig tijdritten. Op hun website vind je de volledige kalender en kun je je ook inschrijven.

 • Met ingang van 2014 wordt er door de studentenwielerverenigingen ook een Interne Studentencompetitie georganiseerd, die bestaat uit drie wedstrijden, met als afsluiting het Nederlands Studentenkampioenschap. In deze competitie strijd je slechts tegen andere studenten, en is er aparte categorie voor niet-licentiehouders. Ideaal voor de beginnende wedstrijdrenner dus. Houd voor de data van deze wedstrijden het forum goed in de gaten!

Licentieaanvraag en -kosten

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is voor veel wedstrijden een KNWU-licentie, of op zijn minst een basislidmaatschap, vereist. Zowel een licentie als een basislidmaatschap zijn niet gratis. De kosten per licentie verschillen per jaar, maar houd rekening met de volgende orden van grootte:

 • amateur (zowel man als vrouw) : +/- 100 euro

 • sportklasse (zowel man als vrouw): +/- 90 euro

 • basislidmaatschap: 12 euro

Sinds 2018 is de medische keuring niet langer verplicht bij het aanvragen van een licentie, wat het een stuk goedkoper maakt om te beginnen met wedstrijden rijden. Ook het rekeningrijden is afgeschaft, wat betekent dat je voor de meeste KNWU wedstrijden geen extra geld meer hoeft te betalen. 

Het voor de eerste keer aanvragen van een licentie is nogal omslachtig, dus neem de onderstaande handleiding eerst goed door. Voor de aanvraag van een basislidmaatschap geldt alleen stap 1.

 1. Je gegevens opsturen naar race@tandjehoger.com de volgende gegevens dienen in de mail te staan:

 2. Soort licentie*

 3. Voorletters en voornaam*

 4. Tussenvoegsels

 5. Achternaam *

 6. Straat *

 7. Huisnummer *

 8. Huisnummer toevoeging

 9. Postcode *

 10. Plaats *

 11. Land *

 12. Geslacht

 13. Nationaliteit *

 14. Geboortedatum *

 15. Mobiel

 16. Email *

 17. (alles met een * is verplicht)

 18. Hierna word je aangemeld bij de KNWU

 19. Na enkele dagen krijg je inloggegevens van de KNWU gemaild

 20. Met die gegevens log je in op MijnKNWU

 21. Daar ga je naar de tab 'Licenties' en klik je op de knop 'Licentie aanvragen'

 22. Hier check je je gegevens en kies je als club natuurlijk GSWV Tandje Hoger

 23. Ga in MijnKNWU onder de tab 'Profiel' naar 'Pasfoto uploaden' en upload een pasfoto

 24. Nadat de KNWU je keuring gegevens en pasfoto heeft ontvangen en je bent goedgekeurd, krijg je je licentie thuis gestuurd

Als je eenmaal een licentie hebt en je wil er voor het volgende seizoen weer een aanvragen, gaat alles een stuk sneller. Je logt gewoon met je al bestaande gebruikersnaam en wachtwoord in op MijnKNWU en gaat naar 'Licentie aanvragen' onder de tab 'Licenties'. Je vult een medisch formulier in waarin je aangeeft of je het afgelopen jaar blessures hebt gehad en verstuurt vervolgens je aanvraag. Belangrijk: begin op tijd met je aanvraag, want meteen vanaf 1 januari kun je geen wedstrijden meer rijden met je licentie van het voorgaande jaar. Meestal beginnen de licentieaanvragen begin november.

Chip

Voor (vrijwel) alle wedstrijden heb je een MyLaps-chip nodig. Op de website van fabrikant MyLaps kun je zo een chip of huren, dit kost €37,- voor een jaar of €54,- voor twee jaar. Vergeet niet om je chip te registreren op MijnKNWU onder de tab 'Chip/Stuurbord'!

Veldrijden & Mountainbiken

In de winter kun je ook wedstrijden rijden op de crossfiets dan wel mountainbike. Binnen Tandje Hoger is een steeds groter wordende groep renners die in de donkerste maanden van het jaar de modder induikt. De wedstrijden die zij dan betwisten zijn doorgaans ICW's, oftewel wedstrijden waarvoor je geen licentie nodig hebt. Voor de kalender van de ICW's ga je naar de website van ICW Noord. Mocht je verder willen in het mountainbiken of crossen, dan kun je ook KNWU-wedstrijden gaan rijden. Hiervoor gelden dezelfde licenties als op de weg. Vergeet bij de licentieaanvraag echter niet aan te vinken dat je ook wilt mountainbiken of crossen, want dan krijg je van de KNWU een stuurbord toegestuurd die je het gehele seizoen kunt gebruiken.

Vervoer van en naar wedstrijden met de TH-bak

De TH-bak wordt vaak gebruikt bij het vervoer van en naar wedstrijden. Op 'Mijn Tandje Hoger' staat hoe je hem kunt reserveren. Lees voor het gebruiken van de TH-bak eerst het autodocument!


Onze sponsoren