Race

Race-informatie

Kan jij hard fietsen en heb je zin je krachten ook echt te meten met andere wielrenners, dan zijn wedstrijden wat voor jou! We hebben bij Tandje Hoger een grote groep enthousiaste wedstrijdrenners, die gedurende het wedstrijdseizoen bijna elke week door heel Nederland wedstrijden rijdt. Op deze pagina vind je alle benodigde informatie die je nodig hebt als je wedstrijden wilt gaan rijden. Natuurlijk kun je ook altijd de racecommissaris mailen als je vragen hebt: race||at||tandjehoger.com

Poster.png

In het kort

Bij Tandje Hoger kun je wedstrijden rijden in vier verschillende categorieën

 • Heren Amateurs: Dit is het hoogste niveau binnen Tandje Hoger. Om in deze categorie wedstrijden te rijden heb je een KNWU-amateurlicentie nodig. Boven het Amateur-niveau zit overigens nog het Elite/Belofte-niveau, maar hier heeft Tandje Hoger geen wedstrijdploeg voor. In sommige Elite/Beloftewedstrijden mag je echter ook als amateurrenner starten.

 • Heren Sportklasse: Dit is een niveautje lager dan het amateurniveau. Om in deze categorie wedstrijden te rijden heb je een KNWU-sportklasselicentie nodig. Het komt regelmatig voor dat het sportklasse- en amateurpeloton in wedstrijden samengevoegd worden.

 • Dames Amateurs: Bij de dames zit onder het eliteniveau enkel de amateurklasse, en bestaat er dus geen sportklasse. Bij de amateurdames rijd je regelmatig gecombineerde koersen, ofwel met de juniores, ofwel met de elite. Wees dus niet verrast als je ineens samen met Marianne Vos aan de start staat!

 • Niet-licentiehouders: Er zijn, zowel bij de heren als dames, ook wedstrijden waar je geen KNWU-licentie voor nodig hebt. Bij veel van deze wedstrijden rijd je dan als niet-licentiehouder mee met het sportklassepeloton. Soms zijn er ook wedstrijden waar voor niet-licentiehouders een aparte categorie is, zoals bijvoorbeeld het Nederlands Studentenkampioenschap. Voor veel niet-licentiehouder-wedstrijden heb je overigens wel een KNWU-basislidmaatschap nodig. Deze kost zeven à acht euro en kun je aanvragen bij de racecommissaris.

Als wedstrijdrenner is het verder belangrijk om het forum goed in de gaten te houden. Hier wordt door renners aangegeven welke wedstrijden ze willen gaan rijden en kun je 'checken' voor vervoer naar de wedstrijd met de TH-bak. Uiteraard wordt er naast het rijden van de wedstrijden zelf ook regelmatig getraind voor deze wedstrijden, zowel in de zomer als de winter. Kijk voor informatie hierover op de pagina's zomertrainingen en wintertrainingen.

Wedstrijdkalenders en inschrijven

Wedstrijdkalenders vind je op verschillende websites:

 • En wedstrijdkalender met alle wedstrijden die onder de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie) vallen kun je vinden op de website van de KNWU. Rechtsbovenin kun je filteren op licentiecategorie. Wil je aan deze wedstrijden deelnemen, dan heb je een KNWU-licentie (bijv. sportklasse of amateur) nodig. Als je die hebt, kun je op de KNWU-site ook inloggen, en je vervolgens op je persoonlijke pagina digitaal inschrijven voor de wedstrijden.

 • De meeste wedstrijden die Tandje Hoger rijdt vinden plaats in het Noorden van het land. Alle KNWU-wedstrijden binnen het Disctrict Noord zijn, naast de bovengenoemde KNWU-site, ook terug te vinden op de website van KNWU Noord. Let hier wel op de 'soort' en de 'categorie', want op deze kalender staan alle soorten wedstrijden (weg, cross, mountainbike) en alle categorieën (sportklasse, amateurs, dames, elite) door elkaar.

 • Sommige klassiekers in Nederland worden niet georganiseerd door de KNWU, maar door de NWB (Nederlandse Wielren Bond). De kalender van de door hen georganiseerde wedstrijden vind je op hun website. Om aan deze wedstrijden deel te nemen heb je geen KNWU-licentie nodig, maar pas wel op dat het niveau zeker niet lager ligt dan de amateurwedstrijden van de KNWU. Inschrijving voor deze klassiekers gaat per ploeg en wordt gedaan door de racecommissaris. Wil je graag meedoen, meld dit dan op het forum!

 • In het Noorden van het land wordt ook een ICW-competitie gehouden. ICW staat voor Interclubwedstrijd: een wedstrijd die bekend staat als laagdrempelig en waar je zonder KNWU-licentie gewoon aan mee kunt doen. Ook amateurheren (aparte categorie), sportklasserenners (samen met heren niet-licentiehouders) en amateurdames (samen met dames niet-licentiehouders) kunnen aan deze wedstrijden deelnemen. In juni organiseert Tandje Hoger één van de wedstrijden uit de ICW-competitie. De kalender vind je op de website van ICW Noord. De inschrijving vindt doorgaans ter plekke plaats.

 • De wielervereniging uit Sneek, WV Snits, is een vereniging die bijzonder actief is wat betreft het organiseren van wedstrijden. Net als voor de ICW's geldt hier dat er aparte categorieën zijn voor amateurheren, sportklasse/niet-licentiehouders heren en amateurdames/niet-licentiehouders dames. WV Snits organiseert niet alleen koersen, maar ook regelmatig tijdritten. Op hun website vind je de volledige kalender en kun je je ook inschrijven.

 • Met ingang van 2014 wordt er door de studentenwielerverenigingen ook een Interne Studentencompetitie georganiseerd, die bestaat uit drie wedstrijden, met als afsluiting het Nederlands Studentenkampioenschap. In deze competitie strijd je slechts tegen andere studenten, en is er aparte categorie voor niet-licentiehouders. Ideaal voor de beginnende wedstrijdrenner dus. Houd voor de data van deze wedstrijden het forum goed in de gaten!

Licentieaanvraag en -kosten

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is voor veel wedstrijden een KNWU-licentie, of op zijn minst een basislidmaatschap, vereist. Zowel een licentie als een basislidmaatschap zijn niet gratis. De kosten per licentie verschillen per jaar, maar houd rekening met de volgende orden van grootte:

 • amateur (zowel man als vrouw) & sportklasse: +/- 65 euro

 • basislidmaatschap: +/- 8,- euro

Als je voor het eerst een licentie aanvraagt, moet je ook medisch gekeurd worden door een SMA-arts. Een afspraak voor zo'n keuring moet je zelf maken, en de kosten bedragen ongeveer 100 euro. Sommige verzekeringspakketten vergoeden dit, anderen niet. Controleer dat dus even goed. Als je eenmaal de keuring gedaan hebt, hoef je hem bij daaropvolgende licentieaanvragen niet meer te doen. Als je echter één jaar geen licentie neemt en het jaar daarop weer wel, zul je de keuring wederom moeten ondergaan. Voor een basislidmaatschap is GEEN keuring vereist.

Met deze licentiekosten en keuringskosten ben je nog niet klaar. Als je wedstrijden gaat rijden, betaal je namelijk per KNWU-wedstrijd die je rijdt een bepaald bedrag (meestal zes euro) aan de KNWU, dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven. Voor niet KNWU-wedstrijden betaal je ook inschrijfgeld. Dit wordt meestal ter plekken geïnd.

Het voor de eerste keer aanvragen van een licentie is nogal omslachtig, dus neem de onderstaande handleiding eerst goed door. Voor de aanvraag van een basislidmaatschap geldt alleen stap 1.

 1. Je gegevens opsturen naar race@tandjehoger.com de volgende gegevens dienen in de mail te staan:

 2. Soort licentie*

 3. Voorletters en voornaam*

 4. Tussenvoegsels

 5. Achternaam *

 6. Straat *

 7. Huisnummer *

 8. Huisnummer toevoeging

 9. Postcode *

 10. Plaats *

 11. Land *

 12. Geslacht

 13. Nationaliteit *

 14. Geboortedatum *

 15. Mobiel

 16. Email *

 17. (alles met een * is verplicht)

 18. Hierna word je aangemeld bij de KNWU

 19. Na enkele dagen krijg je inloggegevens van de KNWU gemaild

 20. Met die gegevens log je in op MijnKNWU

 21. Daar ga je naar de tab 'Licenties' en klik je op de knop 'Licentie aanvragen'

 22. Hier check je je gegevens en kies je als club natuurlijk GSWV Tandje Hoger

 23. Ook kies je hier een plek voor waar je van plan bent je sportkeuring te doen

 24. Doe je sportkeuring (zelf afspraak maken)

 25. Ga in MijnKNWU onder de tab 'Profiel' naar 'Pasfoto uploaden' en upload een pasfoto

 26. Nadat de KNWU je keuring gegevens en pasfoto heeft ontvangen en je bent goedgekeurd, krijg je je licentie thuis gestuurd

Als je eenmaal een licentie hebt en je wil er voor het volgende seizoen weer een aanvragen, gaat alles een stuk sneller. Je logt gewoon met je al bestaande gebruikersnaam en wachtwoord in op MijnKNWU en gaat naar 'Licentie aanvragen' onder de tab 'Licenties'. Je vult een medisch formulier in waarin je aangeeft of je het afgelopen jaar blessures hebt gehad en verstuurt vervolgens je aanvraag. Belangrijk: begin op tijd met je aanvraag, want meteen vanaf 1 januari kun je geen wedstrijden meer rijden met je licentie van het voorgaande jaar. Meestal beginnen de licentieaanvragen begin november.

Chip

Voor alle KNWU-wedstrijden , en ook de wedstrijden van de NWB, heb je een MyLaps-chip nodig. Op de website van fabrikant MyLaps kun je zo een chip kopen of huren, maar de goedkoopste optie is om via TH een chip te huren. Dit kost je 25 euro per jaar. Als je een chip wilt, neem dan contact op met de Intern Commissaris via ic||at||tandjehoger.com . Vergeet niet om je chip te registreren op MijnKNWU onder de tab 'Chip/Stuurbord'!

Veldrijden & Mountainbiken

In de winter kun je ook wedstrijden rijden op de crossfiets dan wel mountainbike. Binnen Tandje Hoger is een steeds groter wordende groep renners die in de donkerste maanden van het jaar de modder induikt. De wedstrijden die zij dan betwisten zijn doorgaans ICW's, oftewel wedstrijden waarvoor je geen licentie nodig hebt. Voor de kalender van de ICW's ga je naar de website van ICW Noord. Mocht je verder willen in het mountainbiken of crossen, wat binnen TH overigens voorlopig door niemand wordt gedaan, dan kun je ook KNWU-wedstrijden gaan rijden. Hiervoor gelden dezelfde licenties als op de weg. Vergeet bij de licentieaanvraag echter niet aan te vinken dat je ook wilt mountainbiken of crossen, want dan krijg je van de KNWU een stuurbord toegestuurd die je het gehele seizoen kunt gebruiken.

Vervoer van en naar wedstrijden met de TH-bak

De TH-bak wordt vaak gebruikt bij het vervoer van en naar wedstrijden. Op 'Mijn Tandje Hoger' staat hoe je hem kunt reserveren. Lees voor het gebruiken van de TH-bak eerst het autodocument!


Onze sponsoren