Openingskoers

Openingskoers

Elk jaar wordt het race-seizoen geopend met de traditionele TH Openingskoers! Op de tweede dinsdag in januari wordt deze verreden op de wielerbaan in Corpus den Hoorn. Er worden twee rondjes gereden, tegen de rijrichting in, op stadsfietsen, zonder versnelling!

Hieronder de verslagen van de Openingskoersen van de afgelopen jaren, die telkens weer extreem spannend waren


​Verslag 2019

De weersomstandigheden op dinsdag 8 januari waren overdag suboptimaal te noemen. Windkracht zeven, rukwinden en hagel deden mij al vermoeden dat ’s avonds alleen de heule groten aan de start van dé koers van 2019 zouden staan. Welke koers? De enige die er echt toe doet, de koers die de mannen van de jongetjes onderscheidt, de Openingskoers.

Gelukkig was het droog toen uw verslaggever zich op weg naar het Stadspark begaf. Aldaar trof  ik David, Kyrill en Ricky. En een verdwaald jurylid in de vorm van de pechvogel van het jaar 2018. Hier werden alvast de fietsen geïnspecteerd, waarbij vooral de fiets van David opviel. Het gaat hierbij namelijk om een retro Batavus Champion racefiets, wat natuurlijk de nodige wenkbrauwen omhoog liet gaan. De criteria voor meedoen aan de openingskoers zijn echter dat de fiets in bezit moet zijn van een slot, lampen, en een bagagedrager, dus officieel weigeren konden we het niet.

We wachtten tot 20.01, zodat eventuele dames nog zouden kunnen aansluiten. Deze zijn immers over het algemeen toch net iets minder punctueel dan de heren coureurs. Helaas wierp de extra minuut geen vruchten af en fietsten wij dan toch maar naar Corpus den Hoorn met slechts drie coureurs onder de gelederen.

Bij Corpus bleek dat twee grote namen al klaar stonden. Bram met vouwfiets en Harmen op zijn MTB. Harmen vertelde dat hoewel hij een helm had meegenomen hij niet van plan was om mee te doen aan de koers, immers, op zijn MTB zou hij in het voordeel zijn, en dat is toch gewoon niet eerlijk! Gelukkig bood de fiets van Wichard een oplossing, deze werd niet gebruikt aangezien hij last heeft van een pijnlijk knietje.

De laatste verzetten werden gecontroleerd en vakkundig vastgezet met gele tape door Kyrill. Hier bleek dat David niet gewend was om te schakelen en dat daarom zijn versnellingskabel nét was afgebroken en de Batavus vaststond in het zwaarste verzet. Tevens was Rickert zijn helm vergeten. Dikke toerder.

De racecommissie besloot dat deze ongemakken over het hoofd gezien konden worden, vooral wegens het verschijnen in een kort-kort snelpak van David.  Na nog even gedubbelcheckt te hebben of topfavoriet Felix Kok écht niet aanwezig was, (helaas), ging de penningmeester over tot het geven van het startschot.

Rickert deed direct na de start een Turbo Burry en trok direct hard aan. Dit hield hij vol tot de eerste bocht, en zakte toen dwars door het peloton heen. Hierna plaatste David een demarrage en gingen Bram en Harmen kop over kop in de achtervolging. De tussensprint werd gewonnen door David, op dertig meter gevolgd door Brampton en Harmen. Hierna ontstond weer een (groot) gat waarna Ricky en Kyrill volgden.

Ondertussen besloot Bram dat het dan toch echt tijd was om de achtervolging op David in te zetten, met een achterstand van meer dan 50 meter op David, zag hij in dat het nu of nooit was. In zijn eentje was hij in staat net iets harder te rijden dan kop over kop met Harmen. Maar Harmen laat zich niet meer flikken sinds hij vierde werd in de Zeeland Classic en greep het wiel van de man die het nooit koud heeft. Helaas mocht het allemaal niet meer baten en won David zelfs nadat hij vanaf de bocht niet meer getrapt had. Bram ging als een malle met een cadans van meer dan 200 en reed daarmee Hermo nog even helemaal naar de getver. Op geruime afstand volgden Ricky en Kyrill.

De eerste reactie van de ‘winnaar’ was: “Ja, eh, het was toch een beetje valsspelen maar toch ook wel heel leuk.” Aangezien zelfs David kon inzien dat dit geen echte overwinning was, werd door de professionele jury besloten dat hij gediskwalificeerd werd.

Uitslag

1.      Bram Koeweiden

2.      Harmen Dijkstra

3.      Kyrill Visser

David Brinkman DSQ (wegens mechanische doping)

Ricky Kosse DSQ (wegens vergrote kans op hoofdletsel)


Openingskoers_start.png
Van links naar rechts: Kyrill, David in snelpak, Bram op Brompton, Harmen, Ricky zonder helm
Openingskoers_strava.png
Strava Analyse van Bram

Verslag 2018


Afgelopen dinsdag was het eindelijk weer zo ver. Het wielerseizoen voor Tandje Hoger werd weer traditioneel ingeluid met de Openingskoers. Tijdens dit spectaculaire rondje wordt voor 1x per jaar spookgereden op Corpus. De fanatiekste leden van TH proberen hier door twee rondjes keihard te fietsen op hun stadsfiets het felbegeerde speciaalbiertje in de Pintelier te winnen.

Het is altijd weer afwachten wie hier aan de start zullen verschijnen, en wie dan ook daadwerkelijk op hun fiets zullen stappen. Felix Kok, grote winnaar van vorig jaar, verscheen niet bij de afgesproken plaats in Stadspark. Even rees de vraag hoe hij dan nu zijn titel wilde prolongeren, maar het bleek dat de beste man al het parcours aan het verkennen was. Er waren ook enkelen die op het spektakel afgekomen waren, maar door gebrekkig materiaal verstek moesten laten gaan. Zo waren Lieke Oost (ook bekend als Lieke 2) en Lex vergeten hun helm mee te nemen. Lex bood overigens wel zijn eigen fiets aan Harmen aan, want hoewel deze toekomstige amateur zich al zeker een jaar op een mountainbike verplaatst scheen dit toch niet de fiets te zijn waarop hij het rondje wilde afleggen. Onze eigen racecommissaris Matthijs besloot niet mee te doen omdat hij vorig jaar zijn fiets heeft kunnen afschrijven. Zelf trof ik dit clubje mensen aan net nadat het startschot gegeven was, nog een DNS voor mezelf dus.


Het eerste wat ik meekreeg van de openingskoers was dus pas de tussensprint. Felix kon ik goed herkennen aan de geelrode kleuren van het wielerpakje van 2 jaar terug waarin hij als eerste langs me heen flitste. Op luttele centimeters volgden Harmen en Wichard. Op enige afstand hiervan kwam de eerste vrouw door. Sanne heeft dit jaar eindelijk besloten om te gaan koersen, en nog wel als Eliterenner bij OWC, en traint ongelooflijk veel tegenwoordig. Het verbaasde mij dan ook niks dat ze een enorm gat sloeg met tweede vrouw Amber en derde vrouw Eline, die gemoedelijk naast elkaar fietsten. Als laatste, met een veel te klein verzet zag ik Annick aankomen, die al riep dat ze het helemaal niet meer leuk vond.


Nu was het wachten op de finale, er raasden 3 lampjes richting de lijn. De eerste leek twee meter op kop te liggen. Nu is de verlichting op Corpus redelijk afwezig, maar op de felheid van het lampje afgaande leek dit Harmen te zijn. Daar kwamen ze door de bocht, zich opmakend voor de eindsprint. De zweetdruppels vlogen er vanaf maar de eerste die zich uit mocht laten rollen was Felix! Harmen en Wichard kwamen als tweede en derde over de meet. 


Eenzaam en alleen kwam Sanne met een eindsprint op de proppen, die minuut voorsprong op de andere vrouwen heeft ze zo nog even wat groter gemaakt. In de minuut die hiertussen zat heeft Lex even zijn koprol over het corpushek geperfectioneerd, dus vervelen hoefden we ons niet. Amber en Eline hadden er niet zoveel zin meer en besloten samen te proberen tweede vrouw te worden. Helaas mislukte dit doordat Eline net iets eerder klaar was. 

Annick als rode lantaarn eindigde eenzaam en alleen als enige zonder een podiumplaats. 


Na een evaluatie met de racecommissaris bleek dat er geen mensen gediskwalificeerd waren, zodat de uitslag als volgt is: 

1. Felix

2. Harmen

3. Wichard


Vrouwen

1. Sanne

2. Eline

3. Amber

4. Annick.


In een interview met Felix zei de winnaar dat hij hield van een harde koers, en dat dit het zeker een was, maar de beste man heeft gewonnen. Toen ik vroeg of het aan de materiaal keuze lag vond Felix dat het daar nooit aan ligt, 'als je dat denkt ben je gewoon een slechte verliezer', als Harmen wel op zijn mountainbike was gaan fietsen had dit niets uitgemaakt. Het gaat allemaal om aero zijn, volgend jaar staat hij dan ook wederom in snelpak aan de start. Wichard ambieert volgend jaar ook een hogere plek dan de derde en zal daarom ook in snelpak met aeroshell en overschoenen aan de start verschijnen.


We gaan t zien jongens, tot volgend jaar.

Verslag 2017

Openingskoers 10 januari 2017: Het ging hard, heel hard!

Een achttal sterke coureurs stond om 20:00 klaar voor het startschot van de openingskoers. De openingskoers is een wedstrijd op stadfietsen zonder versnellingen tegen de gebruikelijke rijrichting van de wielerbaan in. Alle aanwezigen hadden de hele winter naar deze wedstrijd uit gekeken, eindelijk ging het koersen weer beginnen. Bij het infietsen naar de wielerbaan werd al duidelijk dat sommigen over een erg goed verzet beschikten. Aanwezig waren onder anderen de verloren zoon Sander Westerlaan, Drenthe 200 ganger Mark ‘the beard’ Ten Cate, topfavoriet Mart Menger en de Hengelaar, Joram van Dijk. Grote namen aan het vertrek!

Bij de start ging het dan ook meteen los, Mart plaatste vanaf de start eerste demarrage. Het ging meteen op een lint, omdat er van voren hard werd doorgetrokken. Mark nam daarna vernietigend hard over, iets wat Sander te machtig werd. Bij de tussensprint na één ronde probeerde eerst Matthijs er van door te gaan, maar Felix sprong met groots machtsvertoon erop en erover en won de tussensprint. Joram had het na 1 rondje wel gezien en besloot zich aan te sluiten bij het publiek.

Vervolgens viel het even stil, waardoor vervolgens de favorieten weer bij elkaar kwamen. Richting de finale trok Pieter nog eens goed door. Voor Mark en Erik betekende dit wel de genadeklap. Voor Pieter zelf ook. Matthijs ging vervolgens de sprint voor de laatste bocht aan en probeerde van kop af te winnen, maar wat bij de tussensprint al bleek, Felix had een sterkere sprint in de benen. Mart kwam in extremis nog voorbij Matthijs. Daarachter druppelden één voor één de verslagen renners teleurgesteld binnen. Daarna was het tijd om koers te zetten naar de Pintelier voor de borrel. Hier werd er nog nagepraat over de koers, de overwinning gevierd of het verlies weggedronken. Op naar Annen I.

N.B. Bij de fietscontrole na afloop is Matthijs D. uit de uitslag geschrapt wegens mechanische doping.

N.B. Sander Westerlaan heeft de finish wel bereikt, dit was echter buiten de tijdslimiet, hierdoor is hij ook niet in de uitslag opgenomen.

Uitslag:

1. Felix Kok

2. Mart Menger

3. Mark ten Cate

4. Erik Deenen

5. Pieter Verhoeven

Matthijs Dijkstra DSQ

Sander Westerlaan OTL

Joram van Dijk DNF  


            

Verslag 2016

Het is dinsdagavond, 12 januari 2016 19:21 uur. Eindelijk is het zover, het moment waar ik zolang naar uitgekeken heb. Barstend van de moraal trek ik mijn wielerkleding weer aan. Ik stap op mijn stalen ros en fiets naar de plek waar het slagveld vanavond plaats zal gaan vinden, Corpus den Hoorn. Bij aankomst tref ik enkele plaatselijke toppers, waaronder Menger, Deenen, Kamp en Ten Cate. Maar er zijn ook enkele onbekende namen aanwezig, zo worden er door het wedstrijdsecretariaat de namen De Jong, Steinebach, Holzhauer en Pia Mia Lia opgenoemd.
Om stipt 20:00 uur spreekt het wedstrijdsecretariaat de renners toe: ‘Heren en dames coureurs, vandaag zal er een koers verreden worden over 2 ronden met een totale lengte van 3,2 kilometer. Op de stadsfiets, tegen de normale rijrichting in.’ Waarna er afgeteld wordt en het dan eindelijk zover is, we worden weg geschoten. De eerste paarhonderd meter is het kijken, kijken, kijken. Wie gaat er rijden. Wie is er in goede doen. Na een korte kopbeurt van Menger trekt Kamp eens goed de gashendel open. Na anderhalve maand van spinnen en krachttrainen komen alle frustraties er hier nu uit op het asfalt. Hij is weg. De Jong probeert te volgen, Menger weet het wiel van De Jong te pakken. Ik spartel er samen met de rest van de coureurs achteraan. Na precies 1,6 km klinkt de bel voor de laatste ronde. Kamp gaat nog steeds aan kop, De Jong en Menger zijn nog steeds in de achtervolging. Bij binnenkomst krijg ik te horen dat Kamp zijn voorsprong heeft weten te behouden en bijna geheel solo de koers naar zijn hand heeft weten te zetten. Menger heeft De Jong geflikt, liet hem al het kopwerk doen en sprintte zo naar een tweede plaats. Holzhauer komt vanuit het peloton uiteindelijk als eerste dame over de meet. Na enkele minuten komt Pia Mia Lia vanaf de voetbalvelden aangezet: ‘Ja, ik had er geen zin meer in en dacht ik snij een stukje af.’. Het was een geslaagde openingskoers, ik ga het nieuwe seizoen vol goede moed tegemoet.

Was getekend,
De eenzame renner

Uitslag:

Mannen
1e Roeland
2e Dhr. Menger
3e Eelke
4e Kees
5e Baardmans
6e Erik 

Dames
1e Annick

Pia DSQ
Sander DNS

12523032_1020268891374253_7430096002287430787_n.jpg
Openingskoers 2016

Verslag 2015

Zoals het spreekwoord zegt een goed begin is het halve werk. De harde kern van TH kwam weer opdagen om aan dit spreekwoord ere te doen.

Er werden 2 rondjes tegen de gebruikelijke richting gereden op de stadsfiets zonder versnellingen op de stadsfiets. De natuur maakte het onze renners niet makkelijk met een enkele ongelegen plas en hetzelfde gold voor de renners onderling. Na twee harde rondes kwam Luuk van der Meer, die zijn nominatie als sporter van het jaar hiermee meer dan waar maakt, als grote winnaar uit uit de bus (vergeet niet op hem te stemmen). Hij kan een zak drop en de eeuwige roem bijschrijven.

Uitslag:
1. Luuk van der Meer 
2. Jasper Been
3. Rinse Wagenaar
DNF Sven Hoekstra

Verslag 2014

Afgelopen dinsdag was het weer zover, onder tropische omstandigheden de jaarlijkse openingskoers. Deze keer mét maar liefst twee vrouwen in koers, maar helaas zonder onze sterreport Koen Marée. Koen is deze week te druk bezig met reportages maken over de Zeehondencrèche Lenie ’t Hart en sfeerbeelden aan het maken van zwaar gesubsidieerde linkse feestjes in de stad. Gelukkig zijn wij ook zwaar gesubsidieerd en konden we het ons veroorloven om een reporter op de motor achter het peloton aan te sturen om zodoende toch een verslag uit te brengen.

Aan de start stonden veel nieuwe potentiële toppers: Sven Hoekstra, Erik Deenen, de gebroeders Baring (met Bas op de oude fiets van Boedha) en Pim Ziengs. Helaas voor deze mannen kwam vlak voor de start tweevoudig winnaar Fabian de Wolf aanzetten. Het damespeloton bestond uit twee renners, Linda Bruins en Hanna de Jong, op voorhand ook een spannende strijd!

Dat de temperaturen niet bepaald winters zijn bleek wel, Pim Ziengs startte zelfs in alleen een t-shirt! Dat Nick Baring na 2 jaar overtraind zijn eindelijk tot rust gekomen is bleek wel. Nadat de eerst ronde vooral naar elkaar kijken was (wel op een straf tempo) gooide hij het spel op de wagen met een ferme demarrage.

Als natte washandjes aan een waslijn wapperden ze er een voor een af. Enkel Pim Ziengs kon volgen en ze hadden al een redelijk gat. Deze tempoversnelling was er voor de dames wat teveel aan. Hanna kon zich nog spartelend handhaven in de restanten van het peloton, maar Linda zat in vieze papieren. Ondertussen erkende Fabian het gevaar en met een ferme, stoeghe snok wist hij het gat naar de koplopers te dichten.

Ondertussen smolt het weer wat samen, maar trok Nick nog een keer hard door. Met deze keer Fabian en Pim wel attent achter hem aan. Alleen wist nu Sven Hoekstra tussen zijn kader hangend de drie koplopers nog te achterhalen en probeerde hij er meteen op en over te gaan. Helaas zat door de inspanning om nog terug te komen geen dash en snee op deze demarrage en trok hij feitelijk de sprint op gang. Pim Ziengs ging hard aan, maar Fabian wist makkelijk te counteren en te winnen voor Nick en Pim en de Trofeo dello Boedha (Ook wel de patentbokaal) op te eisen.

Bij de dames kwam Hanna als eerst over de streep. Zij kreeg een zak pannenkoekenmeel, eieren en meel. Na kort nagepraat te hebben, vertrok het gezelschap naar de Pintelier, waar vreugde en verdriet werden weggedronken en –gegeten met liters cola, bier en bitterballen.

Uitslag:

1. Fabian; 2. Nick; 3. Pim; 4. Sven; 5. Erik

1. Hanna; 2. Linda

Tijden:

Ronde 1: 3.21 ; Ronde 2: 2.54 ; Eindtijd: 6.15

Verslag 2013

De traditionele TH-openingskoers is voor de vierde maal op rij gewonnen door Eric 'Boedha' Boersma. De roodharige NVWG'er klopte in een strijd der titanen tweevoudig winnaar Fabian De Wolf. "Mijn seizoen is nu al geslaagd", zei een wel erg snel tevreden winnaar, duidelijk al helemaal ingeburgerd als NWVG'er, na afloop.

De koers werd gekleurd door een, uiteraard kansloze, ontsnapping van Nick 'ik heb geen talent' Baring. Door kopwerk (ja, u leest het goed) van Tom Akkerman werd deze poging echter teniet gedaan. Baring, die op reservemateriaal moest deelnemen, was vervolgens goed voor de eerste indekken.nl-quote van het jaar: "Deze fiets is veel te klein voor mij, ik moest de hele tijd staan". Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken, Nick. Volgend jaar beter. Geduld is een schone deugd.

1. Eric Boersma

2. Fabian De Wolf

3. Luuk van der Meer

4. Nick Baring

Verslag 2012

Op dinsdag 10 januari was het zover: de openingskoers van 2012 stond op het programma. Dé koers waar iedereen natuurlijk wil pieken om zo de eerste mentale tikken uit te delen aan de concurrentie. Om 21.00 stonden tien mannen en één dappere vrouw aan het vertrek op Corpus voor een wedstrijd over twee ronden op een stadsfiets zonder versnellingen. Gelijk vanuit het vertrek werd er flink gas gegeven zodat bij de eerste doorkomst het peloton langgerekt was. Jesca zat er toen heel knap nog bij. Voor de toeschouwers was het vervolgens nog even spannend of er niemand de laatste bocht voor de finish uitvloog, maar zonder kleerscheuren kwam iedereen hier doorheen. Ook in de tweede ronde ging het er hard aan toe. Toen de eerste renners tenslotte op de finish af kwam stormen bleek dat er van een peloton niet veel sprake meer was. Er waren flink wat gaten gevallen. Boedha bleek echter over de beste sprint op een stadsfiets te beschikken en ging er net als vorig jaar met de winst vandoor. Fabian en Wessel werden de nummers twee en drie. Jesca won heel overtuigend bij de dames. Ook dit jaar bleek Boedha dus niet te kloppen en later op de avond mocht hij genieten van de eerste overwinnings-Duvel van het seizoen.

Mannen:

1. Eric Boersma

2. Fabian de Wolf

3. Wessel Piersma

Dames:

1. Jesca Bruins

Verslag 2011

Dinsdag 11 januari 2011: Tandje Hoger openingskoers. Dit jaar geen winterse perikelen, althans niet meer, dus kon de openingskoers gewoon weer op de tweede dinsdag van januari plaatsvinden. Daarnaast ook nog een primeur vandaag: voor het eerst in de historie van TH staan er meer vrouwen dan mannen aan de start voor de race op de stadfiets. Bij de vrouwen vier nieuwkomers dit jaar: Mariël Borgerink, Lies Wildeman en de zusjes Linda en Jesca Bruins. Slechts drie mannen aan de start dus dit jaar, de kwaliteit ging hier duidelijk voor kwantiteit. De titelhouders van de afgelopen 4 jaar stonden aan de start. Bart van de Walle, de kampioen van de vorige editie, nam het op tegen de twee mannen die vorig jaar schitterden door afwezigheid: Fabian de Wolf, de winnaar van 2007 en 2008 en Eric “Boedha” Boersma, de rapste in 2009. Om 20.10 uur klonk het “jullie mogen wel beginnen” van racecommissaris Marleen Aussems en het was koers! Het aftasten was begonnen en blijkbaar was niemand bereid de koers hard te maken en een paar meter kopwerk te doen. Halverwege de eerste ronde was het Bart die demarreerde, maar al snel vond hij Boedha en Fabian in zijn wiel en ook de rest kon weer aansluiten. In de tweede ronde waren het de mannen die vrijwel stilstonden en het gat naar de vier vrouwen groeide gestaag. Linda Bruins was er inmiddels alleen vandoor gegaan en bij de drie achtervolgsters was er van samenwerking geen sprake en zus Jesca gooide de boel volledig op slot. Met nog slechts 700 meter te rijden, zag Boedha het gevaar van de dames in en hij reed in één ruk het gat naar de kop van de wedstrijd dicht. Fabian, Bart en Linda in zijn wiel zagen dat, bijna letterlijk, de rode loper naar de overwinning voor hen werd uitgerold. Boedha besloot er van kop af aan maar een lange sprint van te maken en dit bleek achteraf gezien de beste keuze. Fabian moest zelfs een gat laten vallen en Bart kwam er ook niet meer aan. Van de Walle baalde achteraf: “ik had nog zoveel over, maar schatte de laatste bocht compleet verkeerd in”. Linda pakte de overwinning bij de vrouwen mee. Jesca moest, net als vriend Fabian, genoegen nemen met de tweede plaats en daarachter eindigden Mariël en Lies op plek 3 en 4.

Verslag 2009

Op de warmste dag van het jaar tot dan toe, daags nadat de winter het land had verlaten, was het weer tijd voor de openingskoers. Wederom was Fabian de te kloppen man. Kan hij in 2009 gaan voor de loepzuivere hattrick of krijgt hij een opvolger in deze eerste koers van het jaar? Om 20.00 uur stonden er slechts twee tegenstrevers: Paul en Eric. Tien minuten later gaf Racecommissaris Sepp Jansen het startsein voor de twee rondjes op de wielerbaan. De koers zelf was er een om snel weer te vergeten. Paul zette zich meteen op kop en reed zo anderhalve ronde door totdat Fabian demarreerde. Eric en Paul hadden even moeite om in het wiel te komen, maar Fabian kon geen moment los komen en had met deze aanval zijn kruid verschoten en viel stil. Daarna was het wederom Paul die doortrok, maar het lukte hem niet Eric af te schudden. Na de laatste bocht sprintte Eric zich naar de 1e plek en hij wist hierdoor Fabian van een hattrick af te houden!

1. Eric Boersma

2. Paul Heij

3. Fabian de Wolf

Verslag 2008

Een maandje later dan gebruikelijk werd er dit jaar op de stadfiets tegen elkaar gestreden. De thermometer gaf -1 aan en er stond een straffe wind. Na zijn overwinning in 2007 was Fabian de te kloppen man. Er kon weer gekoerst worden op een normaal parcours en 7 fanatiekelingen begonnen aan 2 rondes afzien in het donker. Vanuit de start was het Dorus die veelvuldig probeerde weg te komen, maar telkens waren zijn pogingen geen lang leven beschoren. Theo Kik, een nieuwe wedstrijdrenner had zo\'n enorme slinger in zijn achterwiel dat hij de halve weg nodig had om vooruit te komen. Kansloos voor de zege dus. In de slotronde stak Dorus de lont in het vuur, maar Fabian parreerde zijn aanval en denderde door, onhoudbaar voor de rest. Eric en Dorus deden hun best in de achtervolging, maar bliezen zichzelf op. Sander S profiteerde en sprintte naar een mooie 2e plek. Fabian hield genoeg over en prolongeerde zijn titel!

1: Fabian

2: Sander S

3: Dorus

4: Eric

5: Leon

6: Theo

7: Jeroen +1Lap

Verslag 2007

Wegens een gedeeltelijke afzetting van de wielerbaan, werd het dit jaar een echte speciale openingskoers. Om 21.10 stonden alle deelnemers klaar voor 2 ronden over de wielerbaan in tegengestelde richting. De extra te nemen obstakels bestonden dit jaar uit: een boom, een hek, een paaltje, een stuk parkeerplaats, mogelijke tegenliggers, een prullenbak en Peter Merx. Direct vanaf de start liet Fabian zien dat hij goede benen had, maar Rob vond het tempo nog niet hoog genoeg en ging nog maar eens op de pedalen staan om een breuk te forceren. Bij de eerste doorkomst reden Rob,Sander en Fabian op kop. Kort gevolgd door Bram S en daarachter de beste dame in koers Yvette. Een ronde later kon Fabian zijn armen in de lucht gooien en zijn eerste overwinning als wielrenner vieren, kort daarna finishde Sander op een nette tweede plaats. Rob kwam als derde over de streep, Bram als 4e. Bij de Dames wist Yvette met een gigantische voorsprong ( ongeveer een jaar) te winnen. Fabian is de trotse winnaar geworden van het zilveren sixpack. Bij deze heeft hij ook belooft zijn best te doen om hem volgend jaar ten tijde van de openingskoers op te hebben.

Heren:

1. Fabian de Wolf

2. Sander Slager

3. Rob Reiling

4. Bram Slager

Dames:

1. Yvette Holstege

Verslag 2006

Binne won, zoals verwacht, overtuigend door in de eerste bocht te demarreren en daarna een voorsprong van +/- 45 seconden op te bouwen. Jentse versloeg Wim in de sprint en Fabian eindigde 10 seconden later. Jeroen koos een alternatieve route.

1. Binne

2. Jentse

3. Wim

4. Fabian

5. Jeroen

Verslag 2003

Dinsdag 12 januari is het nieuwe wielerseizoen weer geopend met de jaarlijkse openingskoers. Bijna was de editie van 2003 ten onder gegaan aan bureaucratisch ambtenaren geneuzel, maar een opstandige secretaresse, die om 17.10 ook wel graag naar huis wilde, liet ons toch de wielerbaan reserveren voor een kwartier i.p.v. voor een uur. "Laat mijn bazen het ook maar uitzoeken" was het veelzeggende commentaar.

De sneeuw van de afgelopen week was volledig weggesmolten, en de baan lag er mooi schoon bij. Na het wachten op de familie Bergman (je raakt er zo langzamerhand aan gewend) konden de voorbereidingen voor de start beginnen. eigenlijk stelde dit niet meer voor dan wennen aan het met de klok mee rijden, in plaats van tegen de klok in. Zeven mannen en drie vrouwen maakten zich op voor de twee ronden. Na een gezapige start kwam het tempo er al meteen aardig in en werd er een waaier opgezet. Wouter speelde een smerig spelletje door achter de hockeyvelden in het donker door de plassen te scheuren, hopende dat het opspattende water de concurrentie zou verblinden. Afgezien van wat geklaag en gescheld bleek dit niet te werken. Niels was hier zo verbolgen over dat hij het hazenpad koos.

Met Marco als troef in het "peloton" speelden de Bergmannen een slim spelletje. toen Marco Niels bijna uit het zicht verloor (wat niet zo moeilijk is in het pikkedonker) besloot hij de zege niet zomaar aan Niels cadeau te doen. Vanuit het niets plaatste hij een splijtende demarrage waar de concurrentie geen antwoord op had. Eelke en Arjan, voor de gelegenheid gestoken in "matching clothes" konden ook niet verhelpen dat Marco en Niels een beslissend gat sloegen. In de sprint liet Niels zien dat er ook dit jaar weer rekening met hem gehouden moet worden in de koersen: hij sprintte Marco eruit, en won zo zijn tweede openingskoers. Achter de twee streden Wouter Caro, Eelke en Arjan voor de derde plaats. Wouter Slager werd 6e, en Jan 7e. Bij de dames was het een spannende strijd tussen Marga en Anouska. Jenneke had met materiaalpech de twee moeten laten gaan, maar kwam desondanks toch juichend over de finish. Anouska won de sprint van Marga, en mocht de welverdiende zak drop in ontvangst nemen.

Verslag 2001

9 januari was het weer zover, het seizoen 2001 is weer traditioneel geopend met de openingskoers! 10 renners die hun eerste piek van het jaar zeer vroeg hadden geplant stonden aan de start voor 2 ronden bikkelharde koers. Om het nog even wat moeilijker te maken werd er dit jaar in tegengestelde richting het parcours op Corpus den Hoorn afgelegd. Na de start werd al meteen duidelijk dat men flink aan de bak moest vandaag, want Oscar zette er meteen de sokken in. Zijn poging strandde echter jammerlijk toen de rest van de groep onder leiding van Jelger weer de aansluiting hervond.

Ondertussen was Ellen ook op het parcours gearriveerd en reed vrolijk tegen het parcours in! Na driekwart ronde probeerde Oscar het nog maar eens. Het peloton dacht dat dit waanzin was, aangezien er nog een en een kwart ronde moest worden afgelegd. Op stadsfietsen zonder versnelling toch een hele opgave! Oscar had al snel zo\'n ruime voorsprong opgebouwd dat hij uit het zicht was verdwenen. Dit was overigens ook niet zo moeilijk, want hij was zo slim geweest om zwarte kleren aan te trekken om minder op te vallen. Jawel, zo zie je maar weer dat zelfs een simpele openingskoers enig tactisch vermogen vereist.

En het pakte voor Oscar goed uit! Ondanks verwoede pogingen van Evert-jan, Marco, Mark, en Wouter reed hij solo na de finish. Mark won uiteindelijk de sprint van het uitgedunde peloton, voor Marco en Wouter. Toen de anderen ook gefinisht waren werd er in het bijzijn van de nog frisse Ellen gezamenlijk uitgehijgd, alvorens de weg naar Cum Laude werd vervolgd. Concluderend kan gesteld worden dat de openingskoers (met een trapfrequentie van 165,98356!!!) ook dit jaar weer een succes was!

Onze sponsoren