Blog

Ode aan de (witte) fietssok

 • Vereniging
 • 3 minuten (629 woorden)

Ode aan de (witte) fietssok


Volgens Wikipedia is een sok “een kledingstuk dat aan de voet gedragen wordt. De sok beschermt de voet tegen de kou, maar ook tegen de wrijving die wordt veroorzaakt door de schoen. Een normale sok komt net over de enkel. Als hij langer wordt, spreekt men van kniekous of kous.”

Een fietssok is echter -naar mijn mening- veel meer dan slechts een kledingstuk welke alleen de voet beschermt. Het is een kledingstuk welke de outfit kan maken of breken. Neem een mooie outfit met afzakkende sokken, het stelt niet zo veel meer voor. Daarnaast zijn deze afzakkende exemplaren niet alleen geen aanzicht, maar zal het voor de fietser zelf ook vervelend zijn (denk aan afzakkende haksokken in schoenen). 

Maar wat maakt een fietssok nou anders dan de standaard kniekous? Normale sokken zijn in de regel gemaakt van grotendeels katoen. Fietssokken daarentegen (bijvoorbeeld die van Sockeloen, Castelli of Futurum) zijn gemaakt van onder andere meryl skinlife. Meryl skinlife vermindert onder andere de nare geuren die kunnen ontstaan na uren zweten in fietsschoenen. 

Nu hoor ik jullie denken, wat is nou de ideale fietssok? Naar mijn mening is dat de fietssok met de juiste hoogte en kleur. De UCI heeft bepaald dat de sokken maximaal tot halverwege het onderbeen mogen komen, dus niet hoger dan de helft van de afstand tussen het begin van de enkel en het topje van de knie. Precies aan het maximum is aldus de perfecte hoogte. 
De juiste kleur van de sok voor elke outfit is wit.

De witte fietssok, is volgens menig wielrennen de enige kleur sok die je tijdens het fietsen hoort te dragen. Leuk feitje tussendoor: witte sokken onder een pak hoef je dan weer niet te dragen. Het Ministerie van Financiën adviseert de werknemers geen witte sokken te dragen. Onzin vind ik. Witte sokken kunnen óók onder een pak. Het liefst je favoriete witte fietssokken. 

Vroeger reden vele wielrenners met witte sokken. Deze waren zelfs verplicht wanneer je een aan de start stond van een wedstrijd. Droeg je geen witte sokken, kon de jury je verbieden om te starten.

Maar hoe hou je deze sokken nou mooi (hoog) en wit? Vooral niet door jouw moeder de TH sokken van Sockeloen te laten wassen op 60 graden. Ik kan je garanderen dat er dan eerder enkelsokken uit de was komen. Niet wat je wil. 

Sockeloen adviseert als volgt: 


Een van de belangrijkste dingen is om je fietssokken niet bij je fietskleding te gooien! Je fietskleding is namelijk (vooral na een regenachtig ritje) heel erg vies!
Door je witte fietssokken met de witte was te wassen zal de kleur mooier blijven.

Als de witte fietssokken toch wat vergeeld zijn, kan je een van deze drie stappen proberen. 

 • Doe de fietssokken in een voorwas met biotex blauw,
 • voeg soda toe bij je waspoeder, 
 • of voeg een kopje azijn aan je wasmiddel toe.
   

Wanneer je terugkomt van een natte, vieze rit handel je als volgt: 

 • Spoel je ze uit met warm water zodat het grove zand eraf is, 
 • zet de fietssokken 10-15 minuten in een bak met warm water met groene biotex zeep,
 • spoel de fietssokken even na.
   

Wanneer ze dan nog niet wit zijn:

 • Strijk de fietssokken aan met een stuk witte ossegalzeep (te koop bij de kruidvat en AH), 
 • spoel de ossegalzeep uit de fietssokken.
   

Zijn de sokken nog niet wit? Herhaal stap 4 en 5 tot de fietssokken er weer goed wit uit zien. Vervolgens stop je de fietssokken (al ingesmeerd met deze zeep) in de wasmachine op 30 graden, zonder wasverzachter en het liefst met Dato wasmiddel.
 

Nogal wat punten van aandacht om je geliefde fietssokken wit te houden. Maar wij wielrenners hebben dat er graag voor over. Vooral als de sokken de outfit compleet maken.


09mei

Signalen bij fietsen in een groep

Hoi lieve toerders, lieve coureurs, lieve mooiweerfietsers, lieve iedereen die wel eens in groepen fietst of gaat fietsen, Deze blog...

Verzetje Zoethoudertjes
18mei

Verzetje Zoethoudertjes

Het Verzetje breidt uit! Nu het coronavirus allerlei wieleractiviteiten verstoort, zal de redactie van Het Verzetje jullie helpen om...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren