Blog

Trainen in coronatijd

  • Vereniging
  • 3 minuten (592 woorden)

Geschreven door Lieke

Beste leden,

Gelukkig zijn we wielrenners, wij bij Tandje Hoger. We hadden het met z’n allen toch een stuk slechter kunnen treffen. Stel je nu voor dat je voetballer was geweest, of roeier. Dan kon je nu precies niets doen. Nouja niets, je zou natuurlijk kunnen gaan wielrennen. Getuige de enorme drukte bij Krol is dat idee bij veel Groningse sporters opgekomen. Geef ze eens ongelijk, het is ook heerlijk om er even op uit te trekken met de fiets. Zeker nu je waarschijnlijk hele dagen binnen zit, en je agenda waarschijnlijk een stuk leger is, biedt de fiets een uitweg. De stad uit, de provincie in, de fiets op. Het heerlijke lenteweer van de afgelopen weken maakt het er in ieder geval niet minder aantrekkelijk op. 

Hoewel we er als wielrenners genadig vanaf komen in deze Coronatijden, zijn er ook voor ons een aantal gevolgen te bemerken. Alle koersen van de komende tijd zijn afgelast, maar ook de trainingen worden niet meer op dezelfde manier ingevuld. De overheid en de KNWU geven richtlijnen met betrekking tot buiten fietsen. De belangrijkste punten uit die richtlijnen zijn als volgt: train niet te intensief, dat heeft een negatief effect op je weerstand, en train alleen. De KNWU heeft hiervoor zelfs de hashtag #ridesolo in het leven geroepen. Deze richtlijnen hebben, zoals jullie gemerkt hebben, ook bij Tandje Hoger gevolgen. Omdat samen hard fietsen zo’n beetje de beste beschrijving is van een doorsnee TH-training, kunnen de trainingen bij het navolgen van de richtlijnen helaas niet doorgaan. 

Met het wegvallen van de vaste TH-trainingen, valt voor velen ook de structuur in de trainingsweek weg. Ook krijgen seizoensdoelen, zoals een belangrijke koers of een mooie toertocht, soms ineens een andere datum of vallen ze zelfs helemaal weg. Het kan moeilijk zijn om daarop te anticiperen. Omdat we niet weten wanneer het wielerseizoen weer opgepakt wordt, is het lastig om je specifiek voor te bereiden. Het advies is dan ook om je conditie te onderhouden. Het is op dit moment niet heel zinvol om naar je topvorm toe te werken, omdat je simpelweg niet weet wanneer je ‘m nodig hebt. De start van het wielerseizoen wordt waarschijnlijk tijdig genoeg aangekondigd om vanaf dat moment de specifieke training weer op te pakken en zo toch op tijd goed te zijn. 

Hoe doe je dat, je conditie onderhouden? Dat kan je op verschillende manieren aanpakken. Een aantal TH-ers is fanatiek begonnen met korte, intensieve workouts op de hometrainer. Als je het prettig vindt om wat structuur aan te brengen in je trainingen, kun je een schema volgen uit de Fondo app. Deze door de KNWU ontwikkelde app heeft zowel een gratis als een betaalde variant. In de betaalde variant zijn een heleboel schema’s opgenomen, maar ook in de gratis variant zijn een aantal schema’s te vinden die je kunnen helpen je fitheid op peil te houden. Daarnaast is deze thuiszitsituatie een uitgelezen kans om weer eens wat aandacht aan je core stability te besteden. Onze trainer Ricky heeft daarvoor een prachtig schema uitgewerkt, deze is beschikbaar via de website. 

Namens het bestuur en de trainers wil ik je nogmaals op het hart drukken om je te houden aan de richtlijnen van de overheid en de KNWU. Train alleen, houd anderhalve meter afstand, neem geen onnodige risico’s, train niet te intensief. Geniet van de vrijheden die we als wielrenners nog hebben, en hopelijk tot snel!

Voor de app Fondo, klik hier

Voor de krachttraining schema's van Ricky, klik hier


Verzetje Zoethoudertjes
18mei

Verzetje Zoethoudertjes

Het Verzetje breidt uit! Nu het coronavirus allerlei wieleractiviteiten verstoort, zal de redactie van Het Verzetje jullie helpen om...

Terugblik ledenweekend
03jan

Terugblik ledenweekend

Begin december zijn wij met een groep van zo'n 32 TH'ers naar onze sponsor de Zwerfsteen in Roderesch op ledenweekend geweest. Er zijn...

Onze sponsoren